In de programmabegroting 2015 legt het college mede nadruk op het stimuleren van Hilversummers om in beweging te komen. Het college wil binnen haar gemeentelijke regierol en mogelijkheden hier een bijdrage aan leveren. Het accent ligt duidelijk op sport, bewegingsachterstand en gezondheid. In het kader van de decentralisaties wil de gemeente graag bevorderen dat sportverenigingen en –instellingen een grotere en meer actieve rol gaan spelen in het gemeentelijk beleid. Dit is erop gericht de inwoners van Hilversum meer te laten bewegen en zo tot een gezondere leefstijl te komen.

Tosti’s, frites en snacks
Uit onderzoek blijkt dat men in sportkantines vooral tosti´s, frites, gefrituurde snacks, chips en suikerhoudende drankjes consumeert. Maar ook dat één op de drie bezoekers helemaal niet verleid wil worden tot ongezond snacken in de sportkantine. Het huidige aanbod in de kantine kan wat dat betreft een stuk gezonder. Mensen willen steeds vaker gewoon gezond eten. Niet alleen thuis, maar ook in de kantine van hun lokale sportvereniging. Als het aanbod in de kantine zichtbaar gezond is, wordt het makkelijker om ook daar een gezonde keuze te maken. Dat betekent niet dat het broodje kroket of het patatje moet verdwijnen, maar de VVD wil de Hilversumse sportverenigingen wel stimuleren te streven naar een gezonder en gevarieerder aanbod.

Grote verschillen
Een rondje langs verschillende sportverenigingen in Hilversum toont grote verschillen qua aanbod en professionaliteit van de kantine. Veel sportverenigingen steunen op de bijdrage van vrijwilligers. Deze vrijwilligers, voornamelijk leden van de desbetreffende sportvereniging, zijn niet gecontracteerde hulpkrachten met veelal onvoldoende kennis van houdbaarheids- en hygiënevoorschriften. Bij deze sportverenigingen bestaat het aanbod van de kantine veelal uit ongezonde diepvries- en voorverpakte producten.
Sportverenigingen met betaalde krachten aan de bar doen het beduidend beter. Ook daar worden ongezonde snacks aangeboden, maar ook een aanbod bestaande uit verse en gezonde producten als fruit, smoothies of vers belegde broodjes. Veruit het beste aanbod is te vinden in de sportkantines die uitbesteedt worden aan bedrijven die sportverenigingen faciliteren op het gebied van hun horeca exploitatie. Dit zorgt voor een professionele bedrijfsuitvoering en met hun aanbod heeft de consument de keuze tussen gezonde en minder gezonde voeding.

Richtlijnen
Het Voedingscentrum heeft in opdracht van het ministerie van VWS richtlijnen voor sportverenigingen ontwikkeld om zo de kantine te voorzien van een gezonder en gevarieerder aanbod. In de richtlijnen gezondere sportkantine zijn drie niveaus gedefinieerd: brons, zilver en goud. Hoe ‘edeler’ het metaal, hoe gezonder de uitstraling is van het zichtbare aanbod in de kantine. Niet alleen in de uitgestalde producten en in de automaten. Ook de menukaart, het prijsbord en andere uitingen dragen hier positief aan bij.

Investering in de toekomst
Miljoenen mensen komen wekelijks bij ruim een van de 25.000 sportverenigingen in Nederland. Dat sporten gezond is weten we inmiddels, daarnaast is het een bron van ontspanning, plezier en een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. De VVD vindt investeren in sport, investeren in de toekomst. Maar sporten alleen is niet voldoende, ook een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk. Na het sporten komen sporters vaak bijeen in de kantine of het clubhuis om wat te eten of te drinken. Helaas draagt het huidige assortiment in de meeste sportkantines niet bij aan een gezonde leefstijl. Een goede gezondheid vergroot de kans op een lang leven van goede kwaliteit, op duurzame arbeidsdeelname en op maatschappelijke participatie. Ook voorkomt een goede gezondheid op de langere termijn een beroep op zwaardere zorg. Een belangrijke investering aangezien de gemeente per 1 januari 2015 verantwoordelijk wordt voor jeugdzorg, werk en inkomen en de ondersteuning van langdurig zieken en ouderen. Hilversummers zijn en blijven zelf verantwoordelijk voor het in stand houden of bevorderen van de eigen gezondheid.

Gezond moet makkelijk worden
De rol van de gemeente is die van regisseur en moet ervoor zorgen dat het maken van gezonde keuzes nog makkelijker wordt. Dit kan door middel van voorlichting, ondersteuning, regelgeving en de inrichting van de omgeving. De VVD vindt daarnaast dat sportverenigingen een sterke maatschappelijke positie innemen en grote groepen mensen bereiken van alle leeftijden. Zij kunnen zorgen dat er voor de sporters een gezonder alternatief te vinden is in het clubhuis of de sportkantine. Zo wordt ‘de gezonde keuze, de makkelijke keuze.’

Freek Reijmerink