Het nieuwe jaar is goed van start gegaan. In de eerste commissievergadering van 2016 vergaderde de Hilversumse raad over de nieuwe duurzaamheidsplannen van wethouder Nicolien van Vroonhoven. En over die plannen is de VVD fractie inhoudelijk zeer te spreken.

De wethouder heeft bij de uitvoering van de Hilversumse duurzaamheidsambities nadrukkelijk gekozen voor focus. Dus geen wildgroei van uiteenlopende initiatiefjes met beperkte samenhang, maar een duidelijke keuze voor het zo efficiënt mogelijk verminderen van de Hilversumse CO2 uitstoot. Concreet betekent dit onder andere ruime ondersteuning voor de verduurzaming van de Hilversumse woningvoorraad (waarbij de gemeente een aanjager is, maar heel liberaal de verantwoordelijkheid bij de woningbezitter laat), het snel realiseren van zo veel mogelijk zonnepanelen op de grote hoeveelheid platte daken waar Hilversum over beschikt en het instellen van een fonds om maatschappelijk vastgoed (denk hierbij aan scholen en kantoren van de gemeente) energieneutraal te maken. Dat laatste is extra belangrijk, omdat de gemeente een belangrijke voorbeeldfunctie heeft in het duurzaamheidsstreven. Mooie ambities kortom, die gelukkig concreet gemaakt worden en écht haalbaar lijken te zijn. Goed werk dus!

De VVD fractie is evenwel beduidend minder gelukkig met de financiering van de plannen. De kosten, die ruim 900.000 euro bedragen, worden namelijk niet binnen de begroting gedekt, maar ten laste van het resultaat van 2015 en 2016 gebracht. Met andere woorden: de kosten worden betaald van het geld dat overblijft. De VVD vindt dat niet verstandig en onvoorzichtig. Eventuele overschotten zijn vooral bedoeld om schulden mee af te lossen en om eventuele tegenvallers op te vangen, niet om nieuwe plannen van te betalen. Omdat de bijdrage uit Den Haag voor de zorgkosten het afgelopen jaar enorm volatiel is gebleken en het verwachte overschot voor 2015 en 2016 terugloopt, onder andere door recente tegenvallers, is pas op de plaats helemaal nodig.

Het voorstel deze duurzaamheidsplannen te betalen uit de resultaten 2015 en 2015 past helaas echter een beetje binnen de trend die afgelopen maanden zichtbaar wordt met de voorstellen van dit college: grote overschrijdingen binnen het sociaal domein en op het crematorium én nieuwe plannen op het gebied van duurzaamheid worden niet binnen de begroting gedekt, maar uit de ‘grote pot’ gehaald. Dat is financieel nou niet bepaald voorzichtig te noemen, zeker gezien de enorme ambities én andere uitdagingen waar dit college voor staat.

Desalniettemin staat de VVD zeer positief tegenover de plannen van de wethouder. De fractie vindt het dan ook erg belangrijk dat deze ten uitvoer worden gebracht en heeft vertrouwen in de toezegging van de wethouder dat zij alsnog op zoek gaat naar dekking binnen de begroting, iets wat overigens de verantwoordelijkheid van het voltallige college is. En mocht dit niet lukken, heeft de VVD zelf nog wel wat suggesties. Want duurzaamheid is belangrijk, maar financiële degelijkheid is ook heel duurzaam!

Arno Scheepers