We hebben in Nederland steeds vaker wateroverlast door hoosbuien. Straten, tunnels en kelders lopen dan onder. Ons riool kan de meest hevige regenbuien niet meteen verwerken.

De oorzaak is niet alleen dat we met frequenter en heviger hoosbuien te maken hebben. We zien ook dat het gevallen regenwater sneller en in grotere hoeveelheden bij het riool terecht komt. Dit komt door het verdichten van onze omgeving met toenemende bebouwing en wegen, waardoor het water razendsnel naar de riolen wordt afgevoerd. Er zijn helaas ook steeds meer mensen die, hiertoe aangespoord door diverse tuin- en woonprogramma’s op televisie, kiezen voor een volledig verharde tuin als verlengde van de woonkamer.

Die versteende tuinen overbelasten het riool. Maar dat niet alleen; ze bevorderen de uitdroging van de bodem, veroorzaken het sneller opwarmen van de steden in de zomer, verminderen de biodiversiteit, (o.a. egels, vleermuizen, vlinders, bijen en veel andere insecten en vogels etc.) en hebben een negatief effect op de luchtkwaliteit (fijnstof).

Inmiddels is 44% van de tuinen in Nederland grotendeels versteend, terwijl een groene leefomgeving de stress vermindert en een algemeen positief effect heeft op de gezondheid van de mens.

Ook in Hilversum zien we straten met bijna volledig verharde tuinen. Reden voor de VVD om begin november bij het college met een motie “Tegels eruit, planten erin” te bepleiten dat Hilversum zich aansluit bij de actie ‘Operatie Steenbreek’ (www.operatiesteenbreek.nl).

Veel gemeenten zijn al zijn aangesloten bij deze sympathieke en nuttige actie om burgers te informeren, stimuleren en ondersteunen bij het vergroenen van hun omgeving. De actie biedt ter inspiratie o.a. vrijwillige tuinambassadeurs, een kennisbank en kennisuitwisselingen en ondersteunt burgerinitiatieven met informatiemateriaal, cursussen, groenruilbeurzen, een website, een app et cetera.

De VVD motie werd met algemene stemmen in de gemeenteraad aangenomen en de wethouder heeft beloofd enthousiast met de actie aan de slag gaan!

Joost van Gilse