Goed nieuws dat de gemeente het GAK gebouw tegenover het station koopt! Naar aanleiding van het VVD Centrumplan is dit college actief aan de slag gegaan met het centrum. Eén van de VVD voorstellen was het verbeteren van de stationsomgeving. Al sinds we de 72 meter hoge stationstoren hebben tegengehouden, heeft de VVD er voor gepleit om te stoppen met het bouwen van incidenten zonder enige samenhang of bijdrage aan de stedelijke structuur. De VVD wilde een integrale visie voor de oostkant van het centrum. We vinden het belangrijk om het centrum en het station weer met elkaar te verbinden en een einde te maken aan het desolate stationsomgeving.

Het GAK gebouw staat als object zonder enige relatie met de omgeving precies in de weg om die verbinding te maken. De aankoop en sloop van dit gebouw maken een mooie stedenbouwkundige aanhechting eindelijk mogelijk.

De erfgoedverenigingen Historische Kring ‘Albertus Perk’,  Hilversum PasOp!,  Cuypersgenootschap en de Bond Heemschut pleiten echter tegen de sloop van het uit 1984 daterende pand. “Het vormt een belangrijk, zorgvuldig ontworpen hoogwaardig en voor Hilversum uniek  voorbeeld van het z.g. Nederlands Structuralisme. Het is de hoogste tijd, dat we ons realiseren dat, net als het afgelopen decennium met de Wederopbouwarchitectuur is gebeurd, we te maken hebben met belangrijke architectuur, waar we zorgvuldig mee om moeten gaan.”  Voor behoud wordt o.a. ook nog aangevoerd dat het minder lelijk zou zijn dan Silverpoint en de twee gebouwen op de kop van de Leeuwenstraat, dat het bij sloop “tijdelijk ernstige overlast ten aanzien van stof, geluid en verkeer met zich meebrengt” en dat Entrada aan de zijde van het GAK gebouw vrijwel dezelfde kleur baksteen heeft.

Als de erfgoedclubs zich van dit soort argumenten bedienen, dan zijn de cultuurhistorische argumenten hier kennelijk mager.  Ook dat iets representatief is voor een periode is voor ons onvoldoende reden tot behoud. De afbraak van de complete oude wijk voor het station om een vierbaans ringweg rond het centrum te realiseren (huidige Schapenkamp) was een tijdsbeeld van begin jaren ’80, was typerend voor de toenmalige stedenbouw en was uniek voor Hilversum. Maar dat betekent toch nog niet dat deze open wond in het centrum behoudenswaardig is en niet aangeheeld mag worden?

De VVD waardeert de erfgoedclubs en trekt ook regelmatig samen met ze op. Wij hebben echter een bredere afweging te maken dan alleen het behoud van individuele panden. Wij werken aan een aangenaam en goed functionerend centrum.

Niemand kan de VVD Hilversum er overigens van kan betichten lichtvaardig met behoudenwaardige panden om te gaan.  Juist de VVD heeft afgedwongen om eerst grondig onderzoek te doen voordat over eventuele sloop van de oude Eurobioscoop zou worden besloten. Daardoor krijgen we aan de markt nu het prachtige Mout.

Ook heeft de VVD medio 2013 met een motie bewerkstelligd dat zo snel mogelijk een inventarisatie van potentiële gemeentelijke monumenten, beeldbepalende panden, ensembles, cultuurhistorische aandachtsgebieden etc. uitgevoerd werd. Als resultaat hiervan zullen binnenkort zo’n 65 extra panden in het centrum als monument worden aangewezen!

Als VVD hechten we er aan steeds een zorgvuldige afweging te maken met respect voor het verleden en behoud en versterking van het karakter van Hilversum. In dit geval valt die afweging duidelijk uit in het belang van een mooie entree vanuit het station naar de binnenstad en niet voor de structuralistische blokkendoos uit de jaren ’80.

Joost van Gilse